Analizler

2Blackdot Haftalık Bülten

Türk Bankacılık Sektörünün Görünümü

Haziran 2024

Türkiye Bankalar Birliğinin (TBB) mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarının 6 aylık kesinleşmiş, bağımsız denetimden geçmiş ve kamuoyuna yayımlanan verileri baz alınarak hazırladığı ve 2024 yılı Haziran ayı itibarı ile 6 aylık verilerin yer aldığı Kredi Gruplamaları Raporuna göre; 2024 yılının ilk 6 ayında sektördeki toplam kredi hacmi 2023 yıl sonuna göre 2,255 milyar TL (%19,76) artışla 13,668 milyar TL’na ulaşırken, bunun içinde yer alan Standart Krediler (I. Grup Krediler) 2,038 milyar TL (%19,84) artışla 12,310 milyar TL’na, Yakın İzlemedeki Krediler(II. Grup Krediler) 168 milyar TL (%18,42) artışla 1,080 milyar TL’na, Takipteki Alacaklar (III., IV. Ve V. Grup Krediler) 23 milyar TL (%12,64) artışla 205 milyar TL’na ulaşmıştır. Buna göre Yakın İzleme ve Takipteki Kredilerin Toplam Krediler içindeki oranı %9,5’e ulaşarak 2021 yılına (%15) göre oldukça iyi bir gelişim kaydetmiş görünmektedir.

Haftalık Veriler

Kredi Derecelendirme kuruluşu Fitch yaptığı değerlendirme sonucu Türkiye’nin kredi notunu “B+” dan “BB-” ye yükseltirken, not görünümünü durağan olarak belirledi. Fitch açıklamasında, pozitif reel faiz oranlarının, düşük cari hesap açıkları ve döviz korumalı mevduatlardaki kademeli düşüşün, muhtemelen dış tamponlardaki iyileşmenin kalıcılığını destekleyeceği belirtilerek, rezervlerin bu yıl sonunda 158 milyar dolara, 2025 sonunda 165 milyar dolara çıkmasının öngörüldüğü belirtildi. Bununla birlikte Türkiye’nin “yatırım yapılabilir” not seviyesine ulaşmasına üç kademe kaldı.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre 06 Eylül haftasında Hisse Senedi piyasasındaki yatırımcı sayısı 7,428,793 kişiye düşerken (önceki 7,430,342), yapılan toplam yatırım miktarı 13,22 trilyon TL (önceki 13,34 trilyon TL) olarak gerçekleşti. Yatırım Fonlarındaki yatırımcı sayısı 5,286,970 kişi (önceki 5,262,237) olurken, yatırım yapılan fonların toplam piyasa değeri ise 3,73 trilyon TL’na (önceki 3,60 trilyon TL) ulaştı.

İsrail-Filistin Ateşkes Görüşmelerinde Son Durum:

İsrail-Filistin Ateşkes Görüşmeleri:

İsrail-Filistin ateşkes görüşmeleri hala kritik bir aşamada ve taraflar arasında büyük anlaşmazlıklar bulunuyor. Görüşmelere Katar ve Mısır gibi ülkeler arabuluculuk yapıyor. Görüşmelerde öncelikli konular arasında Gazze’nin Mısır sınırındaki stratejik “Philadelphi Koridoru” yer alıyor. İsrail, bu koridorun kontrolünü elinde tutmak isterken, Hamas İsrail’in Gazze’den tamamen çekilmesini talep ediyor. İsrail ayrıca bölgedeki yer altı tünellerini de büyük bir tehdit olarak görüyor.ABD, ateşkes sağlanması ve rehinelerin serbest bırakılması için baskı yapmaya devam ediyor. Özellikle kadın, çocuk, yaşlı ve yaralıların öncelikli olarak serbest bırakılması hedefleniyor. Ancak İsrail, sınırdaki güvenlik kaygılarını öne sürerek bu konuda geri adım atmıyor. Bu durum görüşmelerdeki ilerlemeyi zorlaştırıyor. Aynı zamanda Gazze’de devam eden şiddet, bu süreci daha da karmaşık hale getiriyor. Ateşkes müzakerelerinin önümüzdeki günlerde nasıl sonuçlanacağı belirsizliğini koruyor, ancak uluslararası toplumun çabaları sürüyor. Taraflar arasında kalıcı bir çözümün sağlanabilmesi için önemli engellerin aşılması gerekiyor.Arabulucular anlaşmanın hala mümkün olduğunda ısrar etse de tarafların umutları giderek azalıyor.

Haftalık Bülten İçin Tıklayınız

Hakan Çalışkantürk

Finans Danışmanı ve Eğitmen

Yorum Ekle

Yorum yapmak için tıklayınız