Analizler

2Blackdot Haftalık Bülten

2Blackdot Haftalık Bülten

TÜRKİYE SURİYE İLİŞKİLERİNDE NORMALLEŞME ADIMLARI

Türkiye ile Suriye arasında, ilişkileri normalleştirmek için geçtiğimiz yıllarda da girişimler olmuş ancak bunlar olumlu sonuçlanmamıştı. Son süreç, Mayıs 2023’teki bakanlar düzeyindeki görüşmeler ardından tıkanmıştı. Ancak süreç, Haziran ayında yeniden canlanma emareleri göstermeye başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan 28 Haziran’da yaptığı açıklamada Suriye ile ilişkilerin normalleşme isteğini yansıtan mesajlar verdi.

YATIRIMCILARA NOTLAR

Türk firmaları açısından Suriye fırsatları bağlamında muhtemel normalleşme sonrası dönemde şimdiden incelenmesi gereken, ticari ve yatırım iş birlikleri açısından 2010’dan beri tespit edilen ve önemini kaybetmemiş öncelikli sektörler ve çok yönlü fırsatlar zinciri mevcut. Ancak bölgede Fransız ve Rusların (+AB ülkeleri, ÇİN, Brezilya, Hindistan) yakın ilgisi nedeniyle yaşanacak ciddi bir rekabet süreci var. Türkiye’nin bölgeye yakınlığı, pek çok rekabet avantajı oluşturan öğeyi tetikliyor.

Dünya Kalkınma Raporu 2024 “Orta Gelir Tuzağı”

Dünya Bankasının Dünya Kalkınma Raporu 2024’ün hazırlanması için 23 ülkeden araştırmacıların çalışması sonucu ortaya çıkan aşağıdaki tabloya göre; Ülkelerin yatay eksende 1990 yılındaki kişi başı milli geliri ile dikey eksende aynı ülkelerin 2021 yılındaki kişi başı milli gelirinin karşılaştırması sonucu son 34 yılda sadece 34 ülke orta gelir seviyesinden yüksek gelir seviyesine yükselebildi. Bu ülkelerin toplam nüfusu yalnızca 250 milyon! Tabloda Türkiye “Orta Gelir Tuzağı” içinde düşük orta gelirden, yüksek orta gelir seviyesine yükselmiş görünüyor.

Haftalık Ekonomik Veriler ve Veri Takvimi

TCMB’nin blogunda yayınlanan Temmuz ayına ait Parasal Gelişmeler Raporuna göre; Geniş para arzı M3 (Tasarruf hesapları, vadeli mevduatlar ve diğer likit olmayan finansal varlıkları kapsıyor), Temmuz 2024 döneminde yıllık %44’e gerilerken, en dar para tanımı olan M1’in (Dolaşımdaki para ile bankalardaki vadesi mevduatlar) yıllık büyüme oranı ise Temmuz ayında %27,3 olarak gerçekleşmiştir (Grafik 1). Buradaki gerileme Merkez Bankasının sıkı para politikasının sonuçlarını net olarak göstermektedir. TCMB’nin sıkı para politikasının doğal sonucu olarak bankalar tarafından verilen kredilerin yıllık artış hızıda, hanehalkı için Temmuz ayında %46,3’e gerilerken, Finansal olmayan kuruluşlara verilen krediler de Temmuz ayında %36,8’e gerilemiştir.

Geçtiğimiz Hafta Açıklanan Ekonomik Veriler

  •  Almanya’nın 2. Çeyrek GSYİH rakamı beklentiye (-%0,1) paralel ve öncekinin (%0,2) altında -%0,1 olarak gerçekleşti.
  •  Almanya’nın Ağustos ayı TÜFE rakamı aylık bazda beklentinin (%0) paralel ve öncekinin (%0,3) altında -%0,1 olarak gerçekleşti.
  • Euro Bölgesinde Ağustos ayı TÜFE rakamı yıllık bazda beklentiye (%2,2) paralel ve öncekinin (%2,6) altında %2,2 olarak gerçekleşti.
  • ABD’nin Conference Board (CB) Tüketici Güven Endeksi Ağustos ayında beklentinin (100,9) ve öncekinin (101,9) üstünde 103,3 olarak gerçekleşti.
  •  ABD Ham Petrol Stoklarındaki haftalık artış ya da azalış beklentiden (-2,700M) ve öncekinden (-4,649M) daha düşük -0,846M olarak açıklandı. (Ham Petrol Stokları artarsa ham petrol fiyatları düşer. Ham Petrol Stokları düşerse ham petrol fiyatları artar.)
  •  ABD’nin İşsizlik Maaşı Başvuruları beklentinin (232K) ve öncekinin (233K) altında 231K olarak açıklandı.
  •  ABD’nin 2. Çeyrek GSYİH rakamı beklentinin (%2,8) ve öncekinin (%1,4) üstünde %3,0 olarak gerçekleşti.
  •  ABD’nin Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri Endeksi Temmuz ayında beklentiye (%0,2) ve öncekine (%0,2) paralel %0,2 olarak gerçekleşti.
  • ABD’nin Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri Endeksi yıllık bazda beklentinin (%2,7) altında ve öncekine (%2,6) paralel %2,6 olarak gerçekleşti.

 

Analiz Masasında geçen haftalarda

Rapor İçin Tıklayınız

Murat Deniz

İktisatçı

Yorum Ekle

Yorum yapmak için tıklayınız