Yatırım Fonları

FYD QNB Finans Portföy Birinci Hisse Senedi Fonu

Fon AdıBirinci Hisse Senedi Fonu (Hisse Senedi Yoğun Fon)
Borsa İşlem KoduFYD
Fon Kuruluş Tarihi02.01.2001
Fon Büyüklüğü (TRY)4.041.132.601,94
Pay Fiyatı (TRY)8,981775

Fon Hakkında
Bu fon, hisse senedi şemsiye fonu’na bağlı QNB Finans Portföy Birinci Hisse Senedi Fonu (Hisse Senedi Yoğun Fon) ‘dur ve bu formda belirlenen risk profilindeki yatırımcılara yöneliktir. Fon portföyü QNB Finans Portföy Yönetimi A.Ş. tarafından yönetilmektedir. QNB Finans Portföy Yönetimi A.Ş. QNB Finansbank A.Ş grubuna ait bir şirkettir. 18/09/2017 tarihinde Finans Portföy İkinci Hisse Senedi Fonu (Hisse Senedi Yoğun Fon) Finans Portföy Birinci Hisse Senedi Fonu (Hisse Senedi Yoğun Fon)bünyesinde birleşmiştir.

Yatırım Amacı ve Politikası
Yatırım stratejisi ile uyumlu oranda kısa vadeli dalgalanmaları ön planda tutmaksızın ortaklık paylarına yatırım yaparak, uzun vadeli BIST Tüm Endeksinin getirisinden daha yüksek katma değer yaratmayı amaçlar. Fon hedefi doğrultusunda, hedef piyasa değerinin altında işlem gören ve büyüme potansiyeli olan ortaklık paylarına yatırım yapar.

Fon portföy değerinin en az %80 devamlı olarak menkul kıymet yatırım ortaklıkları payları hariç olmak üzere BIST’te işlem gören ihraççı payları, ihraççı paylarına ve ihraççı payı endekslerine dayalı olarak yapılan vadeli işlem sözleşmelerinin nakit teminatları, ihraççı paylarına ve ihraççı payına dayalı opsiyon sözleşmelerinin primleri ile borsada işlem gören ihraççı paylarına ve ihraççı payına dayalı aracı kuruluş varantlarına yatırılır.

Fonun karşılaştırma ölçütü %90 BIST 100 GETİRİ + %10 BIST-KYD Repo (Brüt) endeksidir.

Portföye riskten korunma ve/veya yatırım amacıyla yurt içi ve yurt dışı borsalarda işlem gören pay, döviz, faiz ve finansal endekslere dayalı türev araç (vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri), varant ve sertifikalar ile sadece riskten korunma amacıyla ise aynı varlıklara dayalı borsa dışı türev araç, forward ve swap sözleşmeleri dahil edilebilir.

Türev işlemler hem tezgahüstü hem de organize piyasalar aracılığıyla riskten korunma ve getiriyi artırmak amacıyla yapılabilecektir. Kaldıraç yaratan işlemlerin fon portföyüne dahil edilmesi fonun getiri volatilitesini ve maruz kaldığı riskleri arttırabilir.

– Yatırım yapılacak varlıkların belirlenmesinde QNB Finans Portföy Yönetimi A.Ş yetkilidir

Risk ve Getiri Profili

– Belirtilen risk değeri Fon’un geçmiş performansına göre belirlenmiştir ve Fon’un gelecekteki risk profiline ilişkin güvenilir bir gösterge olmayabilir.

– Risk değeri zaman içinde değişebilir.- En düşük risk değeri dahi, bu Fon’a yapılan yatırımın hiçbir risk taşımadığı anlamına gelmez.

– Fon’un belirtilen risk değerine sahip olma gerekçeleri : Fon, en az %80 oranında hisse senetlerine yatırım yapan hisse yoğun fon olmasından dolayı enstrüman grubunun volatilitesi ve risk değeri yüksektir.

Portföy Dağılımı

Güncel Portföy
TCELL / Ağırlık: %10,17
OTKAR / Ağırlık: %9,00
THYAO / Ağırlık: %8,48
TURSG / Ağırlık %6,35
TTKOM / Ağırlık: %4,85
GARAN / Ağırlık: %4,76
ISCTR   /  Ağırlık: %4,53
TAVHL /  Ağırlık:  %4,51
AKBNK / Ağırlık: %4,42
KCHOL / Ağırlık: %4,31
BIMAS /  Ağırlık: %4,29
ZPLIB /    Ağırlık: %4,19
SAHOL / Ağırlık: %4,14
CCOLA / Ağırlık: %3,18
YKBNK / Ağırlık: %3,16
MAVI /    Ağırlık: %2,68
FROTO / Ağırlık: %1,51
TRGYO / Ağırlık: %1,42
MGROS / Ağırlık: %1,21

Getiri Bilgileri
1 Ay  %9,78
3 Ay  %35,02
6 Ay %52,42
YTD %57,88
1 Yıl %143,32
3 Yıl %1.008,95
5 Yıl %1.937,76

Getiri Karşılaştırması
1 yıllık FYD ve diğer yatırım araçları getiri karşılaştırması

Fon’un Maruz Kalacağı Temel Riskler
Piyasa Riski: Finansal varlıkların fiyatlarındaki ani hareketlerden dolayı oluşan risktir. Faiz Riski:
Piyasa faizlerindeki ani değişiklikler sebebiyle oluşan risktir.

Operasyonel Risk: Başarısız veya yetersiz iç süreçler, insanlar, sistemler veya dış etkenlerden kaynaklanan doğrudan veya dolaylı kayıp riskidir.

Karşı Taraf Riski: Karşı tarafın sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmek istememesi ve/veya yerine getirememesi riskidir.

Yasal Risk: Fonun halka arz edildiği dönemden sonra mevzuatta ve düzenleyici otoritelerin düzenlemelerinde meydana gelebilecek değişiklerden olumsuz etkilenmesi riskidir.

Kredi Riski: Tahvil ve Bono ihraç eden kuruluşların anapara ve faiz geri ödemelerinde yükümlülüklerini karşılayamamaları sonucunda oluşan risktir.

Türev Araçlardan Kaynaklanan Risk: Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin kaldıraç etkisi nedeni ile piyasada oluşacak fiyat hareketleri sonucu anapara ve/veya teminat kayıp riskidir.
Kur Riski: Kurlardaki ani değişiklikler sebebiyle oluşan risktir. Likidite Riski: Fon portföyünde bulunan finansal varlıkların istenildiği anda piyasa fiyatından nakde dönüştürülememesi halinde ortaya çıkan zarar olasılığı riskidir.

Ülke Riski: Yatırım yapılan ülkenin ekonomik, politik, sosyal yapısı, döviz kısıtlamaları, faiz ve kur gibi politikaların yarattığı belirsizlik riskidir.

#FYD #TEFAS #FON

Murat Deniz

İktisatçı

Yorum Ekle

Yorum yapmak için tıklayınız