Zamanı nasıl kullandığımız önemli ve bunun sonuçları önümüzdeki dönemi belirliyorsa, karşımıza binlerce seçenek çıkıyor.
Bu seçeneklerin hangisine yönelirsek, diğer seçenekler bir alternatif maliyet oluveriyor kendiliğinden.
Yolculuk sırasında navigasyonumuz bize farklı rotalar çizer ve bunların zaman ve mesafe farklılıklarını göstererek bir tanesini seçmemizi ister.
Bununla birlikte alternatif rotaların zorluklarını, fiziki şartlarının ne olduğunu söylemez, diyelim ki bunları da biliyoruz.
Bu durumda farklı koşullara uygun donanıma sahip miyiz? Yolculukta kullandığımız araç gücü, yakıt kapasitesi, kalitesi, bakım durumu, yolculuğa eşlik eden yolcuların durumları ve sayısı gibi çok değişkenli verilerimizi kullanmamız ve rotayı buna göre seçmemiz gerekecektir.
Başka bir deyişle, seçeceğimiz rotayı belirlerken, sadece mesafe ve geçen süreyi değil içinde bulunduğumuz şartları ve imkanları da dikkate alırız.
Daha uzun bir rota seçmemiz, mevcut şartlarımıza göre daha uygun olabilir. Bu durum, bizim şartlarımıza göre alternatif maliyetimizin daha az olmasını sağlayabilir.
Bu konuya biraz ara verip tekrar zamana dayalı sonuçlara dönelim;
Elde etmek istediğimiz sonuçların hangi zaman diliminde gerçekleşmesi ve boyutu önem kazanmaktadır.
Yukarıdaki rota hikayesinin başlangıcı, aslında bir yolculuğa çıkma planı ve hazırlığından sonra karşımıza çıkar ve alternatif maliyetler ile bir seçim yapmamızı gerektirir.
Uzun soluklu ve yaşam evrelerimizin kalitesini değiştirecek seçimler doğal olarak uzun vadelidir. Diğer taraftan hızlı ve tatmin edici sonuçlara ulaşmak daha kısa vadeli hazırlıklardan oluşmaktadır.
Mutlaka uzun ve kısa vadeli seçimlerden birini seçmemiz de gerekmez, her ikisine de hizmet eden bir planlama ve hazırlık yapmak mümkündür.
Dikkat edilmesi gereken konu ise kısa vadeli seçimler, birleşerek uzun vadeli sonuçlar ortaya çıkarmaz. Her iki zaman diliminde de farklı planlar ve hazırlıklar yapılmalıdır. Burada kritik önemli olan ise, kısa vadeli sonuçların aslında uzun vadeli planların hazırlanmasına fayda sağlamasıdır.
Bir öğrencinin, her ders yılındaki muhtelif başarısı, genel eğitim hayatının da bir alt yapısını oluşturacaktır. Sadece, “sayılı ders yılında” başarılı olmak ise uzun vadeli eğitim sonuçlarını olumsuz etkileyebilecektir.
İnsanların ekonomik yatırım planları için de benzer durumlar geçerlidir.
Bir yatırım hazırlığı ve planlaması, sonuçlarına dair;
– vadenin ne olduğu,
– yatırım yapan kişinin durumu ve şartları
– genel ekonomik iklimin durumu
– yatırım yapılacak enstrümanın durumu (hangi evrede olduğu ve ekonomik döngüsü, genel beklentileri)
– alternatif maliyetlerin ne olduğu (yatırımı yapan ve enstrüman açısından)
gibi kriterler dikkate alınmadan yapılmamalıdır.
Yatırım amaçlı bir ev alma kararı ile küçük birikimlerin altına çevrilmesi kararı arasında dikkate alınacak çok sayıda değişken bulunacağı açıktır.
Tüm bunlar rasyonel değerlendirmeler olmakla birlikte yatırım yapan veya niyetlenen bireylerin içinde bulunduğu hissiyatı, duyumları, içerisinde olduğu koşulları ve imkanları “genel koşullar” zannetmeleri ile yatırım kararlarını almaktadır.
Örneğin, Tv’de duyulan “altın çok yükseliyor ” bilgisini temel alarak, altın almak için kuyruğa girmek tüm rasyonel kriterleri göz ardı etmek anlamına geliyor.
Gerçekten bir ihtimal olarak altının yükseleceğini düşünelim;
– Yükseliş ne zaman başladı ve ne kadar sürebilir?
– Başka bir enstrüman bu süre içerisinde altına göre daha fazla yükselir mi ?
– Bu yatırımın bana alternatif maliyeti nedir? Altının yükselme düzeyi, benim maliyetimin üzerinde olacak mı?
Takdir edersiniz ki buna benzer oldukça fazla soru sorulabilir.
Ancak, önemli olan soru, bu yatırımı hangi vadede nasıl bir sonuca varmak için yapıyorsunuz?
#yatırımyapmakistiyorum
Yorum Ekle