SAS
Fon Adı | Ak Portföy Sabancı Topluluğu Şirketleri Endeksi Hisse Senedi (TL) Fonu (Hisse Senedi Yoğun Fon) |
Borsa İşlem Kodu | SAS |
Fon Kuruluş Tarihi | 29.01.2024 |
Fon Büyüklüğü (TRY) | 2.722.590.240,7 |
Pay Fiyatı (TRY) | 1,192752 |
Yönetim Ücreti (yıllık %) | 2 |
Risk Değeri | 6/7 |
Alım / Satım Valörü | T+1 / T+2 |
Fon Hakkında
Bu fon, hisse senedi fonu statüsündedir ve bu formda belirlenen risk profilindeki yatırımcılara yöneliktir. Fon portföyü Ak Portföy Yönetimi A.Ş. tarafından yönetilmektedir. Ak Portföy Yönetimi A.Ş. bir Akbank iştirakidir.
Yatırım Amacı ve Politikası
– Fon’un yatırım stratejisi kapsamında; Fon toplam değerinin en az %80’i devamlı olarak Sabancı Topluluğu şirketleri paylarından oluşur.
– Fon yönetiminde yatırım yapılacak sermaye piyasası araçları, Tebliğ’in 3 nolu ekinde yer alan korelasyon katsayısının hesaplanma formülüne uygun olarak yapılan hesaplama çerçevesinde, baz alınan Ak Portföy Sabancı Topluluğu Şirketleri Getiri Endeksi (Endeks/AKSTS) değeri ile fonun birim pay değeri arasındaki korelasyon katsayısı en az %90 olacak şekilde, endeks kapsamındaki ortaklık paylarından örnekleme yoluyla seçilir. Endeks, Sabancı Topluluğu’nun doğrudan ve/veya dolaylı payı bulunan ve BIST’te işlem gören şirketlerden oluşmaktadır. Endekste yer alacak ortaklık paylarının belirlenmesi ve güncel listelerin Borsa İstanbul A.Ş.’ye gönderilmesi Ak Portföy Yönetimi A.Ş., endeksin endeks kurallarına göre hesaplanması Borsa İstanbul A.Ş. tarafından yapılmaktadır. Endekse ilişkin detaylı bilgiler Ak Portföy Yönetimi A.Ş.’nin internet sitesinde (www.akportfoy.com.tr) yer almaktadır.
– Fon’un hisse senedi yoğun fon olması nedeniyle, fon portföy değerinin en az %80’i devamlı olarak menkul kıymet yatırım ortaklıkları payları hariç olmak üzere BIST’te işlem gören ihraççı paylarına, bu ihraççı paylarından oluşan endeksleri 27/11/2013 tarihli ve 28834 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Borsa Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği (III-52.2)’nin 5 inci maddesinin dördüncü fıkrasının (a) bendi kapsamında takip etmek üzere kurulan borsa yatırım fonu katılma paylarına, ihraççı paylarına ve ihraççı payı endekslerine dayalı olarak yapılan vadeli işlem sözleşmelerinin nakit teminatlarına, ihraççı paylarına ve pay endekslerine dayalı opsiyon sözleşmelerinin primleri ile borsada işlem gören ihraççı paylarına ve pay endekslerine dayalı aracı kuruluş varantlarına yatırılır.
– Fon portföyünde yer alabilecek varlık ve işlemlerin TL cinsi olacağına dair bir sınırlama getirilmiş olup, Fon’un portföyüne yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçları dahil edilmeyecektir.
– Fon, ayrıca izahnamenin 2.2. maddesinde yer alan tabloda belirtilen diğer para ve sermaye piyasasıaraçlarına tabloda belirtilen azami oranlarda da yatırım yapabilir – Fon’un karşılaştırma ölçütü; %90 Ak Portföy Sabancı Topluluğu Şirketleri Getiri Endeksi (AKSTS) + %10 BIST-KYD Repo (Brüt) Endeksi’dir.
– Fon portföyüne riskten korunma ve/veya yatırım amacıyla fonun türüne ve yatırım stratejisine uygun olacak şekilde Türk Lirası cinsinden türev araçlar (vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri) dahil edilebilir. Kaldıraç yaratan işlemler nedeniyle fonun performansı referans portföy getirisinden farklılaşabilmektedir. Yatırım yapılacak varlıkların belirlenmesinde Ak Portföy Yönetimi A.Ş. yetkilidir.
Risk ve Getiri Profili
Fon’un yeni ihraç olması nedeniyle, risk değeri karşılaştırma ölçütünün volatilitesi göz önüne alınarak belirlenmiştir ve Fon’un gelecekteki risk profiline ilişkin güvenilir bir gösterge olmayabilir. – Risk değeri zaman içinde değişebilir. – En düşük risk değeri dahi, bu Fon’a yapılan yatırımın hiçbir risk taşımadığı anlamına gelmez. – Risk değeri Fon Rehberi’nde yer alan esaslara uyularak hesaplanmaktadır. – Fon’un belirtilen risk değerine sahip olma gerekçeleri: Fon portföyünde, ağırlıklı olarak Sabancı Topluluğu Şirketleri’ne ait yerli ortaklık paylarına yatırım yapılması nedeni ile “6” risk değerine sahiptir. – Risk değeri önemli riskleri kapsamakla birlikte; kredi riski, likidite riski, karşı taraf riski, operasyonel risk, türev araç kullanımından kaynaklanan riskler ile piyasalardaki olağanüstü durumlardan kaynaklanabilecek riskleri içermez. Fon’un maruz kalacağı temel risklere ilişkin açıklamalar aşağıda yer almaktadır.
Portföy Dağılımı
Fon’un Maruz Kalacağı Temel Riskler
Yatırımcılar Fon’a yatırım yapmadan önce Fon’la ilgili temel yatırım risklerini değerlendirmelidir. Fon’un maruz kalabileceği temel risklerden kaynaklanabilecek değişimler sonucunda Fon birim pay fiyatındaki olası düşüşlere bağlı olarak yatırımlarının değerinin başlangıç değerinin altına düşebileceğini göz önünde bulundurmalıdır.
– Fon’un maruz kalabileceği temel riskler; piyasa riski, karşı taraf riski, likidite riski, kaldıraç yaratan işlem riski, operasyonel risk, yoğunlaşma riski, korelasyon riski, yasal risk, ihraççı riski, yapılandırılmış yatırım araçları riski, opsiyon duyarlılık riski, baz riski ve teminat riski olup bu risklere ilişkin detaylı açıklamalar KAP’ta (www.kap.org.tr) yayımlanan fon izahnamesinin 3. maddesinde yer almaktadır.
– Fon’un yatırım stratejisi ile yatırım yapılan varlıkların yapısına ve risk düzeyine uygun bir risk yönetim sistemi oluşturulmuştur.
Güncel Portföy
Getiri Bilgileri
Yorum Ekle