Analizler

SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri’nin 2. Çeyrek Analist Toplantısı

SDTTR

SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri A.Ş. Analist Toplantısı

İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

 

İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.‘nin SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri A.Ş.’nin 2. çeyrek 2024 finansal sonuçları üzerine düzenlenen analist toplantısında, şirketin performansı ve geleceğe yönelik projeleri detaylı şekilde ele alındı. SDTTR’nin net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %32’lik bir düşüşle 93.9 milyon TL olarak açıklandı. Ancak, şirketin net satış gelirleri aynı dönemde %118 artarak 495.6 milyon TL’ye ulaştı. FAVÖK ise %104 artışla 69.8 milyon TL’ye yükseldi. Ancak FAVÖK marjı %15’ten %14’e geriledi. İlk yarı performansında net satışlarda %88,4 artışla 764.2 milyon TL’ye, FAVÖK’te %66,9 artışla 87.1 milyon TL’ye ulaşıldı, ancak net zarar 13,5 milyon TL olarak kaydedildi.

Toplantıda şirketin büyüme stratejilerine vurgu yapıldı. Özellikle 2005 yılında ODTÜ Teknokent’te kurulan SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri, Ar-Ge’ye dayalı yerli ürün ve yetenekler geliştiren bir savunma sanayi firması olarak dikkat çekiyor. Şirketin geliştirdiği ve savunma sanayiinde kullanılmakta olan önemli teknolojiler arasında sentetik açıklıklı radar (SAR) sistemleri, gömülü eğitim data link sistemleri ve dünyada az sayıdaki üreticilerden biri olduğu Hava Muharebe Teknik Eğitim Sistemi (ACMI) yer alıyor. Bu teknolojiler ANKA ve AKINCI gibi insansız hava araçlarında aktif olarak kullanılıyor.

Şirketin ileriye dönük projeleri arasında Ankara’da inşaatı süren Ar-Ge yerleşkesi yatırımı bulunuyor. 2020’de 30.000 m² arsa tahsisi ile başlatılan proje kapsamında, 2026 yılında tamamlanması planlanan bu yerleşkede daha büyük üretim kapasitesi hedefleniyor. Bu yatırım, halka arz gelirlerinin %70’i ile finanse edilecek olup, artan inşaat maliyetleri ile toplam yatırım tutarının 300-400 milyon TL arasında olması bekleniyor. Yerleşkenin enerji ihtiyacının büyük kısmı, yapılacak GES yatırımı ile karşılanacak. Şirket ayrıca 2024 yılı için 1.700 milyon TL net satış geliri ve %20 FAVÖK marjı, 2025 yılı için ise 2.500 milyon TL net satış geliri ve %25 FAVÖK marjı hedeflemektedir. Temettü dağıtımında 2024 ve 2025 yıllarında %35 ve üstü oranlar hedefleniyor.

İntegral Yatırım Analist Notları

SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri

 

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri ile gerçekleştirdiği analist toplantısında, şirketin faaliyet alanları ve büyüme stratejileri detaylıca masaya yatırıldı. SDTTR’nin faaliyetleri radar, elektronik harp, haberleşme sistemleri, simülasyon sistemleri ve görev bilgisayarları olmak üzere dört ana kategoriye ayrılıyor. Şirket, 2007 yılından itibaren savunma sanayiine sunduğu radar çözümleriyle F16, ANKA ve AKINCI insansız hava araçlarında aktif olarak kullanılan sentetik açıklıklı radar (SAR) sistemleri geliştiriyor. Bunun yanı sıra, Güney Kore tarafından geliştirilen savaş uçaklarına entegre edilen haberleşme sistemleri ile de dikkat çekiyor. Şirket ayrıca, dünyada az sayıdaki üreticiden biri olarak Hava Muharebe Teknik Eğitim Sistemi (ACMI) projeleri geliştiriyor.

Toplantıda, şirketin net satışlarında ve FAVÖK’te %50’nin üzerinde artış görülmesine rağmen, net kar marjının enflasyon muhasebesi kaynaklı olarak negatif yönde etkilendiği vurgulandı. Şirket, gelirlerinin önemli bir kısmını ihracattan sağlıyor. Güney Kore, İtalya, Afrika ülkeleri başta olmak üzere yurt dışı faaliyetlerine ağırlık veren SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri, 2025 yılına kadar gelirlerinin %35’ini ihracattan elde etmeyi hedefliyordu. Ancak, 2023 yılında bu hedefi %39 olarak aşan şirket, bu başarısını 2024’te de sürdürmeyi planlıyor.

Toplantıda ayrıca, şirketin Ankara’da inşa ettiği 30.000 m² büyüklüğündeki HAB Yerleşkesi projesi ele alındı. Bu projenin inşaat maliyetlerinin artması nedeniyle toplam yatırım tutarının 350-400 milyon TL’ye ulaşacağı belirtilirken, yerleşkenin 2026 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor. Şirket, bu yerleşkenin enerji ihtiyacını GES yatırımları ile karşılayacak. İhracat odaklı büyüme hedefleri çerçevesinde Malezya ve Pakistan’da yeni ofisler açmayı planlayan SDTTR, özellikle savunma sanayinde mali riskleri yönetmek amacıyla ticari anlaşmalarda avansları yüksek tutarak maliyetleri kontrol etmeye çalışıyor.

SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri, hem yurtiçinde hem de yurtdışında savunma sanayindeki rekabetin ortasında güçlü bir konum elde etmek için büyüme stratejilerine devam ediyor. Şirketin orta vadede 100 milyon dolar seviyesinde ciro hedefi bulunuyor. Halka arz sonrası her yıl %35 oranında temettü dağıtmayı hedefleyen SDTTR, finansal performansını sürdürdükçe bu politikayı devam ettireceğini belirtiyor.

A1 CAPİTAL Analis Notları

Etiketler

Murat Deniz

İktisatçı

Yorum Ekle

Yorum yapmak için tıklayınız