Blog

Zenginliğe Giriş Dersleri I: Temettü Emekliliği ve Uzun Vadeli Yatırımın Sırları

Zenginliğe Giriş Dersleri II: Altın mı, Borsa mı?

Dedeniz çulsuzun tekiydi. Babanızdan size kalan tek şey bozuk genler, -kellik… kepçe kulaklar… kocaman bir burun- fakirlik, kötü ve kalitesiz bir hayat, evlenememe durumu… Böyle bir miras insanın kaderi olmamalı bence. Bunlar ve dahasının çaresi elbette yüksek kazanç ve bol para! 

    Borsa dünyasında klasik bir söz vardır: Al-Sat yapmak size para kazandırır, doğru yatırım ise sizi zengin eder. Köşemizde anlatacaklarımla, bilgeliğin çemberinden geçmiş zenginlerin bolluk ve bereket sırlarından birkaçını sizlere aktaracağım. 

   “Ben Elon MUSK kadar zengin olacağım” diyecek ölçüde bir hırsa sahipseniz, yolunuz açık, hayallerinizi gemleyen kimse yok, buyurun. Lakin ben, bu gibi dehaların bilgisinin zekatı bile yedi sülaleme yeter diyecek kanaatte olduğum için, adımlarımı daha realist atmaktayım. Atacağınız adımlarla çocuklarınızın ve torunlarınızın geleceğini kurtaracağınız gibi, nimet ve bolluk içinde oldukları için, sizi her düşündüklerinde rahmet okuyacaklardır.  Bir de kefenin cebi yok derler! Hem bu dünyayı hem de ahireti garanti altına aldınız, iyi yatırım diye ben buna derim işte! 

    Bu ayki ilk dersimiz zenginliğin de anahtarı olan uzun vadeli yatırım ve temettü emekliliği üzerine olacak. Buffetamcamın da dediği gibi “Doğru yatırım, doğru zamanda iyi şirketlere para yatırıp iyi olduğu sürece onlarda kalmaktan ibarettir.” 

    İlk dersimiz temettü. Peki temettü nedir? Temettü, bir şirketin dönem kârının belli bir miktarını nakit para olarak hisse sahiplerine dağıtmasıdır. Temettü ödemeleri, hissedarların yatırımlarından elde ettikleri getiriyi artırarak, şirketin performansından ve karlılığından pay almasını sağlar. Ne kadar temettü alacağınız elinizdeki pay adedine göre belirlenir. Şirketin temettü dağıtıp dağıtmayacağı, dağıtacaksa tarihi ve miktarı o şirketin belirlediği tarihte genel kurulda kararlaştırılır. Temettü alanında yazılarımda ABD borsalarından da örnekler vereceğim gibi DOAS, TTRAK, FROTO, KCHOL, BIMAS, MGROS, CCOLA gibi ülkemizin lokomotif şirketlerinden örnekler de vereceğim.

    Peki temettü almak için ne yapmalıyım? Temettü ödemesi yapacak olan şirketin hisselerine sahip olmanız gerekir. Temettü ödemeleri, genellikle yılda bir, iki veya dört kez yapılır. Hisse senedi fiyatına göre belirlenen bir oranla veya hisse başına sabit bir tutarla yapılabilir. Temettü almak isteyen hissedarların, temettü ödemesinden önce belirlenen bir tarihte,şirketin hisselerine sahip olması gerekir. Kesinleşme tarihinden sonra hisse alanlar, temettü hakkı kazanamazlar. Temettü ödemesi yapılacak olan hissedarların listesi kesinleşme tarihinde belirlenir ve bu listeye kayıtlı hissedarlar temettü ödemesinden yararlanırlar.

    Temettü ödemesi, şirketin belirlediği ödeme tarihinde hissedarların yatırım hesaplarına yatar. Hisse temettü verimi, yatırımcılar için önemli bir gösterge olup, temettü ödemeleri şirketin değerini ve güvenilirliğini artırır. Temettü ödemesi yapacak olan şirketler, temettü ödeme tarihlerini ve tutarlarını önceden duyururlar. Duyuruları genellikle şirketlerin web sitelerinde, borsa bültenlerinde veya yatırım platformlarında bulunabilir. Temettü ödemeleri, hissedarların yatırımlarından elde ettikleri getiriyi artıran önemli bir gelir kaynağıdır.

   Bu haftaki yazımı çok değer verdiğim Buffet amcamın yatırım üzerine söylediği bir sözle bitirmek istiyorum: “Hisse senedi piyasası sabırsızdan sabırlıya para aktaran bir mekanizmadır. Hisse yatırımı her şutun gol olduğu bir maç değildir. Ayrıca her topa vurmanıza da gerek yoktur, zamanını bekleyebilirsiniz.” Vurduğunuz gol olsun. Kendinize iyi bakın, parayla kalın.

DOĞRU YATIRIM – DENİZ HOCA

Deniz Hoca

Tarihçi, İktisatçı, Yazar

1 Yorum Var

Yorum yapmak için tıklayınız